Açıköğretim Sınav Taktikleri | Ders Çalışma Teknikleri..

only roses

Kayıtlı Öğrenci
Katılım
28 Ocak 2010
Mesajlar
4,557
Tepkime puanı
14
Puan
0
Bölüm
MEZUN
Şehir
Konya
Açıköğretim Sınav Taktikleri | Ders Çalışma Teknikleri..

Açıköğretim sınavlarına 1 aydan daha az bir zaman kaldı. Bir çok örenci henüz ders çalışmaya başlamamış durumda. Sadece 1 aylık çalışma sizce tüm dersleri geçmek için yeterli mi¿ Açık öğretime yeni başlayanların aklında bu tür onlarca soru bulunuyor. Bu yazımız genelde yeni başlayanlara hitap ediyor. Tabi üst sınıflar içinde birçok bilgi var.

Açıköğretimli olmayanlar açıköğretimi çok kolay bir bölüm olarak düşünür. Aslında Türkiye’de genel düşünce böyledir. Fakat okumaya başlayınca görülür ki dersler sanılandan daha zordur. Acaba sizde zor olduğunu mu düşünüyorsunuz ¿ Gerçeği söylemek gerekirse açık öğretim dersleri çok kolay aslında. Sadece derslere çalışmak çok zor. Belirli bir düzeniniz olmadığı için ders çalışamıyor ve sınavlarda başarılı olamıyorsunuz. Doğru taktikleri kullanarak sınavları daha az çalışarak geçebilirsiniz.


Açıköğretim sınavlarına nasıl çalışmalıyım¿
Açıköğretim de en önemli sınav ara sınavdır. Çoğu kişi vize ( ara ) sınavdan aldığI notu, ders geçme için %30 unun alındığı için pek çalışmamaktadır. Halbuki vize’den ne kadar yüksek alırsanız dönem sonu (final) sınavında o kadar rahat edersiniz. Bir örnek verecek olursak; Bir dersten ara sınavda 90 aldığınızda, final sınavına hiç çalışmadan ara sınav bilgilerinizle finalden 30 alıp dersi geçebilirsiniz. Fakat ara sınavdan 30 aldığınızda finalden 58 almanız gereklidir. 30 aldığınız ara sınav bilgilerinizle finalden anca 20 alabilirsiniz. Bu durumda bu dersten kalmış olursunuz.

Henüz çalışmaya başlamadıysanız geç kalmış sayılmazsınız. Yardımcı yayınlar size zaman kazandıracaktır. Bu sürede yardımcı yayınlardan çalışmanız sizin faydanızadır. Üniversitenin dağıttığı kitaptan bakarak ara sınava kadar kaç ünite çalışmanız gerektiğini öğrenin. Bu konuları sınava kadar kalan güne bölerek her gün en az çalışacağınız konuyu bulmuş olacaksınız. Örneğin tüm derslerinizden toplam 30 üniteye çalışmanız gerekli ve sınava 15 gün var. 30/15=2 Yani günde en az iki üniteyi çalışarak bitirmeniz gerekli.

Sınava çalışırken kendinizi sıkmamaya özen gösterin. Çok çalışmak yerine düzenli çalışmak daha faydalıdır. Her ünite bitirdiğinizde kendinize zaman ayırarak mola verin, böylece kendinizi bunaltmamış olursunuz.

Hem çalışıp hem de okuyan çok öğrenci var. İş yorgunluğuyla ders çalışmak çok zordur. Çalışan arkadaşlar boş vakitlerini değerlendirebilir. Nasıl mı? Yardımcı kitapları aldığınızı farz ediyorum. Buradaki üniteleri kitaptan yırtın ve hepsini ayrı ayrı zımbalayın. Böylece elinizde küçük küçük kitapçıklar olacaktır. Bunları cebinize koyarak otobüste, öğle arasında, serviste okuyabilirsiniz. Bu ünitelerin kitaba göre daha ince olması psikolojik olarak daha az ders çalışacağınıza inanmanızı sağlar ve sıkılmadan çalışabilirsiniz.

Her ünitenin sonundaki soruları, üniteyi bitirir bitirmez çözün. Bu sorular konuyu o anda anlayıp anlamadığınızı test etmiş olursunuz.

Son birkaç günde sadece soru çözmeniz size fayda sağlayacaktır. Özellikle geçmiş yıllarda çıkan sorular size yol gösterecektir. Her sınavda geçmiş yıllardaki soruların noktasına kadar aynı olan 1-3 soru gelmektedir. Diğer sorularda geçmiş yıllarda çıkan sorulara çok benzer olmaktadır.

Çkmış aöf sorularını sitemizden bulabilirsiniz.

Ders çalışmak son 3 günde aklınıza geldiyse, buna yapacak bir şeyim bulunmuyor. Hiç bir şey imkansız değildir ama 3 günde mucize beklememek gerekir. Bu 3 günde tüm derslere çalışmak yerine iyi anlayabileceğiniz 2 derse çalışmak daha iyi olacaktır.

Sınav zamanı geldi ne yapmalıyım¿

Açıköğretim okuyan herkes 1 defada olsa ÖSS sınavına girmiştir. ÖSS sınavındaki stres açıköğretimlilerin girdiği sınavlarında bulunmuyor. Ayrıca yanlışlar doğruları götürmediği için sınava daha rahat girebiliyorsunuz.

Aöf sınavlarında her ders için 40 dakika verilir. Bir gün 3 dersten, diğer gün 4 dersten sınava gireceksiniz. Buda bir gün 120dk, diğer gün 160dk demektir. Süre oldukça fazladır. Yetiştirememe gibi bir sorununuz olmaz.

Yanlışların doğruları götürmediğini söylemiştik. O zaman boş bırakmaktansa sallamak en iyisidir. Sallarken de biraz destekli sallamanızda fayda var. Daha önce denenmiş bir çok sallama metodu var. Benim tavsiyem ise en bilimsel olanı :) Öncelikle bilmediğiniz soruları boş bırakın. Sadece bildiklerinizi cevaplayın. Boş bırakırken mümkün olduğunca şıkkı elemeye çalışın. Daha sonra cevapladığını şıkları sayın. Sınavlarda cevaplar genelde eşit olarak şıklara dağılır. Örneğin 20 soru var ise Doğru Cevapları 4 tane A, 4 tane B, 4 tane C, 4 tane D,4 tane E olacağını düşünebilirsiniz. Cevapladığınız şıkları saymıştınız. Hangi şık daha fazla ise sallarken o şıkkı işaretlememeye bakabilirsiniz. Bu metod ile 10-15 puan fazla alabilirsiniz.

Açıköğretim sınavlarında hesap makinesi kullanmanıza izin veriliyor. Tabi hesap makinenizin hafıza özelliği olmaması gerekiyor. Böylece hesaplama işlemlerinizi daha kolay ve hızlı yapabilirsiniz.

Açıköğretimde Her Dönem 2 sınav vardır. Vize ve Dönem Sonu ( Final ). Yukarıdaki tüm işlemleri bu 2 sınav içinde uygulayabilirsiniz. Tekrar hatırlatmak istiyorum Vize ( Ara sınav ) en önemli sınavdır. Dersi geçmek için vize + final olarak hesaplanır. Vize sınavınız ne kadar yüksekse dersi geçme şansınızda o kadar yüksektir.
 
her sınav öncesi böyle değerli iletiler almak ve paylaşmak dileğiyle emeğin için teşekkürler
 
Teşekkürler bilglendrme için ;-D
 
emeğine sağlık teşekkürler canım

bencede vize çok önmli örgün de okurken aöf.okurken anladım vizenin önemini örgündeyken bazı derslerimde hep vize sayesinde geçtim aöf..türk dili derslermde 1.sınıfta vize sayesinde bir dersten geçtim çok önemli...herkese başarılar...
 
Evet vizeler ne kadar yükesk olursa o dersten geçmemiz o kadar kolay
Rica ederim arkadaşlar kolay gelsin emegimizin karşılıgını alırz inş başarılar dilerim
 
açık öğretime yeni başlayan ve konularla uzaktan yakından ilgisi olmayan biri olarak çok teşekkür ederim. gerçekten çok yararlı ve yol gösterici bir paylaşım. emeğine sağlık...
 
teşekkür ettim Aslıcım:) yeni taktikler umarım işe yarar:cici
 
Ben geçen yıl ingilizceye vize de hiç girmeyip finalde 93 alarak geçmişitm.
 
Ben hiç bütünlemeye kalmadan yeni mezun olmuş biriyim.
Eminim ki üstteki yazıyı okurken 30 gün bile çok demiş olabilirsiniz çünkü bencede çok; Ben hiç 30 gün çalışmadım ve her vizem enaz 60 -65ti. Günde 1,5 - 2 ünite okuyan kişi bence 100 almalı diye düşünüyorum.

Benim size tavsiyem konu çalışmamanız bence hamallıktan başka birşey değil.
Ben ilk sene çok baktım hemen hemen baktığım konular hiç gelmiyordu ve zamanımı yararlı kullanamadığım ve yanlış taktik uyguladığım için notum düşüyordu.

Peki ne yapmanız gerekli, bence 2 haftanızı ayırın ve bir aöf dersanesinin çıkmış sınav sorularını alın ünite ünite testleri çözmeye çalışın. Bakın çözün demiyorum ilk başta çalışın.
Belli bisüre 1-2 denemeden sonra zaten ister istemez dersin mantığını kavrayıp çözebiliyorsunuz. Sorusuna kadar ezber oluyor ve son 1-2 gün full arasınav deneme çözün veya finalse finaldeneme.

Gelelim sonuca, emin olun sınavda enaz 15 ila 25 arası soru bunlardan geliyor. En zor sınavda dahi mantığı kavradığın için diğerleride yakın olduğundan doğru şıkı istemesende seçebiliyorsun.
Fakat şuna katılıyorum ki arasınav az ünite olduğu için nekadar yüksek olursa okadar finalde yararını görüyorsun.

Not : Bu anlattığıma matematik i dahil etmiyorum. Onu biliyorsan geçersin.

İyi sınavlar okuyan herkese
 
bir sorum olacak... hangi yayınları çalışmak daha iyi acaba...
 
Herkesin ders çalışma sistemi farklıdır.Ben okumayı seven biri olduğumdan bir oturuşta 2-3 üniteyi komple okuyorum ve önemli gördüğüm yerlerin altını çiziyorum.Bu şekilde ortalama 12 günde tüm dersleri bitirmiş oluyorum.Bir hafta ara verdikten sonra altını çizmiş olduğum yerleri tekrar okuyorum ve olay bitiyor.
Zaman az dersler çok. O yüzden kimse 1 ayın yeterli olduğunu düşünmesin.Eski sistemde yardımcı kitaplar vardı.Özet geçiyordu.Şimdi o da yok.
 
bence okumak mesele değil bende okurum 2 3 ünite bende altını çizerek çalışıyorumda sonra okurken ezberleyip ezberlediklerinizide anlamaya öğrenmeye çalışıyorsunuzdur herhalde
 
Ben hiç bütünlemeye kalmadan yeni mezun olmuş biriyim.
Eminim ki üstteki yazıyı okurken 30 gün bile çok demiş olabilirsiniz çünkü bencede çok; Ben hiç 30 gün çalışmadım ve her vizem enaz 60 -65ti. Günde 1,5 - 2 ünite okuyan kişi bence 100 almalı diye düşünüyorum.

Benim size tavsiyem konu çalışmamanız bence hamallıktan başka birşey değil.
Ben ilk sene çok baktım hemen hemen baktığım konular hiç gelmiyordu ve zamanımı yararlı kullanamadığım ve yanlış taktik uyguladığım için notum düşüyordu.

Peki ne yapmanız gerekli, bence 2 haftanızı ayırın ve bir aöf dersanesinin çıkmış sınav sorularını alın ünite ünite testleri çözmeye çalışın. Bakın çözün demiyorum ilk başta çalışın.
Belli bisüre 1-2 denemeden sonra zaten ister istemez dersin mantığını kavrayıp çözebiliyorsunuz. Sorusuna kadar ezber oluyor ve son 1-2 gün full arasınav deneme çözün veya finalse finaldeneme.

Gelelim sonuca, emin olun sınavda enaz 15 ila 25 arası soru bunlardan geliyor. En zor sınavda dahi mantığı kavradığın için diğerleride yakın olduğundan doğru şıkı istemesende seçebiliyorsun.
Fakat şuna katılıyorum ki arasınav az ünite olduğu için nekadar yüksek olursa okadar finalde yararını görüyorsun.

Not : Bu anlattığıma matematik i dahil etmiyorum. Onu biliyorsan geçersin.

İyi sınavlar okuyan herkese

Merhaba,
Hangi yayınları, soru bankası vs. tavsiye edersiniz.
 
Geri
Üst