Osmanlıcadan soru(nu)nuz kalmasın..

kral_kral

Kayıtlı Öğrenci
Merhaba, geleceğin öğretmen adayları..Ben Osmanlıca dersi veriyorum.
Osmanlcadan aklınıza takılanları bana özel mesajla sorabilirsiniz.veya direkt buraya yazabilirsiniz..

teşekkürler çok iyi olacak bizim için;)

Merhaba, geleceğin öğretmen adayları..Ben Osmanlıca dersi veriyorum.
Osmanlcadan aklınıza takılanları bana özel mesajla sorabilirsiniz.veya direkt buraya yazabilirsiniz..
Teşekkürler kral.

slm benim de osmanlıcadan bi kaç sorum olacak eğer cevaplarsanız cok sevinirim..SORUM1: bazen osmanlıca harfler ünlü olarak bazende ünsüz olarak okuyoruz bunu nasıl ayrtedebilirim örneğin ye harfinin bazen Y diye bazende İ diye okuyoruz..
SORUM 2: Bazen ünlü harfler okunmadan geçiliyor örneğin: HAR ==>HR benim anlamadığımı bazeb ünlü yazılıyor bazen yazılmıyor bunu nasıl ayırtedebilirim...Yardımınız için çok teşekkür ederim..SAYGILAR.

bu vatandaş "geleceğin öğretmen adayları.. " diyerek sizin ile bizim ile cümbür cemaat dalga geçiyor

geleceğin öğretmen adayları kulağa hoş geliyor allah izniyle olacak teşekkürler ilginiz için:)

teşekkürler ilginiz için :)

slm benim de osmanlıcadan bi kaç sorum olacak eğer cevaplarsanız cok sevinirim..SORUM1: bazen osmanlıca harfler ünlü olarak bazende ünsüz olarak okuyoruz bunu nasıl ayrtedebilirim örneğin ye harfinin bazen Y diye bazende İ diye okuyoruz..
SORUM 2: Bazen ünlü harfler okunmadan geçiliyor örneğin: HAR ==>HR benim anlamadığımı bazeb ünlü yazılıyor bazen yazılmıyor bunu nasıl ayırtedebilirim...Yardımınız için çok teşekkür ederim..SAYGILAR.

Cevap1: Osmanlı Türkçesinde ünlü olarak okunan harflerin karşılığını ünsüz okunan harfler verdiği için karıştırmanız normal. Ancak bi metni okurken tüm alternatifleri değerlendirmelisiniz. kelimede ''vav'' varsa onu ''v'' ile de okumalı ''u,ü,o,ö,û'' ile de okumalısınız. Hangisi uygunsa zaten kelime odur. Bu sorunu aşmanızın tek yolu bol bol osmanlıca metin okuyarak pratik yapmanız..

Cevap2: Ünlü harflerin yazılıp yazılmaması,kelimenin hangi dile ait olduguyla yakından ilgilidir. Eğer bir kelimede uzun ''â,î,û'' kullanıldıysa,bu kökeninin Türkçe olmadığını gösterir. Ya arapça ya da farsçadır. Bu uzun ünlüler kelime içinde kendi ilgili harfleriyle gösterilir. Uzun olmayanlar (a,i,u) gösterilmez.

Örneğin: مقابل٩ <<< mukâbele kelimesinde ''u'' harfi gösterilmemiş. Bu ''u''nun uzun u olmadığını gösterir. Buna karşılık â harfinin karşılığı bir elifle gösterilmiş. Bu a nın uzun oldugunu gösterir.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi günler ;)

bir de ben özet geçmek istedim :)

Türkçe kelimelerde, genelde, özellikle son dönem metinlerinde sesli harflerin tamamı gösterilmiştir. Arapça ve Farsça kelimelerde ise yalnız uzun ünlüler gösterilir.

göz aşinalığı ve tahmin yoluyla zamanla ayırt edilebilir. kelime dağarcığı büyüdükçe bu sorun küçülür :)

ben osmanlı turkçesınden kaldım acıl yardım ders alabılırım bılenden fakat ıyı bılenden
ankara dan .teşekkurler

Geri